70 24 80 00 | Skriv til os

Paradentose

Paradentose er et tandproblem, der kan opstå over lang tid. Mange ved faktisk ikke de lider af paradentose før problemerne bliver markante og tænderne begynder at løsne sig eller falde ud.

DISPONERET FOR PARADENTOSE

Nogle får nemmere paradentose end andre, men det er det samme problem, der sætter gang i selve sygdommen. Nemlig belægninger og bakterier der samler sig på dine tænder og tandkød.

Bliver belægningerne ikke fjernet, kan de starte en betændelse i området ved at trænge ned langs tanden i tandkødslommen. Denne form for betændelsestilstand kalder man en tandkødsbetændelse, og den kan let udvikle sig til paradentose, hvis den ikke bliver behandlet.

Enkelte mennesker er disponerede for alvorlig paradentose på grund af sygdom og arvelige eller hormonelle faktorer. Sukkersyge er et eksempel herpå.

HAR DU PARADENTOSE?

Jo tidligere paradentose opdages, jo bedre kan den behandles. Det er derfor altid en god idé at overholde dine tandlægeeftersyn, så tandlægen kan holde et vågent øje med dine tænders sundhed.

Vi kan finde ud af om du har paradentose ved omhyggeligt at måle dybden på dine tandkødslommer omkring tænderne med en såkaldt pochedybdemåler. Herudover kan røntgenfotos også hjælpe os til at afsløre et eventuelt svind af tandknoglen, der er karakteristisk ved paradentose.

“Hvem siger det skal gøre ondt at gå til tandlæge? Det behøver det ikke!”
/ Sofie

Sunde tandkødslommer er op til 3 mm. Er dybden mellem 3 og 5 mm, har du begyndende paradentose, mens 5 til 7 mm kaldes for moderat paradentose. Er dine tandkødslommer blevet dybere end 7 mm, er din paradentose fremskreden og alvorlig.

De værste tilfælde af paradentose viser sig typisk mellem tænderne og i området ved de bageste kindtænder. Det er ikke så underligt, da det er mest vanskelig at fjerne bakterieansamlingerne disse steder ved brug af tandbørste og tandtråd.

HVAD ER PARADENTOSE

Paradentose kommer gerne ”snigende” og gør dine tænder gradvist løse. Det sker ved, at betændelsen ganske langsomt nedbryder kæbeknoglen og dermed det væv, der fastgør og støtter dine tænder.

Vævet, som naturligt nok går under navnet støttevæv, omfatter udover tandkødet de fibre, der findes omkring tandrødderne og knoglen i kæben.

Jo mere fremskreden din paradentose er, jo større er risikoen for, at dine tænder sidder løst, flytter sig i tandrækken eller ganske enkelt falder ud. Det har givet paradentose tilnavnet ”De løse tænders sygdom”.

TEGN PÅ PARADENTOSE

Det er en god idé at holde øje med tegn på en begyndende paradentose. Sørg først og fremmest for at komme til dine rutinemæssige undersøgelser hos tandlægen, men vær også selv opmærksom på eventuelle symptomer, så paradentosen kan blive opdaget og behandlet i tide.

Her er nogle tegn på en begyndende tandkødsbetændelse og dermed paradentose:

  • Blødende tandkød når du børster tænder
  • Hævet tandkød
  • Ømt tandkød
  • Mørke rander på dit tandkød
  • Dårlig ånde
  • Løsere tænder

SÅDAN BEHANDLER VI PARADENTOSE

Har vi fundet ud af, at du har paradentose, gør vi to ting. Vi behandler sygdommen, og instruerer dig herefter i, hvad du selv kan gøre mod paradentosen i form af bedre mundhygiejne med bedre tandbørstning og brug af tandtråd/tandstikkere.

Vores paradentosebehandling indebærer, at dine tænder og tandkødslommer bliver renset omhyggeligt for tandsten og skadelige belægninger. Både over og under tandkødsranden. Vi anvender blandt andet laser i vores paradentosebehandlinger.

LASERBEHANDLING AF PARADENTOSE

Laserbehandling er særdeles effektiv til bekæmpelse af de skadelige bakterier dybt nede i tandkødslommerne, som er årsagen til paradentosen.

Har du følsomme tandhalse tilbyder vi også en såkaldt soft-laserbehandling. Dels for dels at reducere smerter men også for at afkorte den efterfølgende helingsperiode.

For at sikre dig en smertefri laserbehandling anbefaler vi, at du bliver bedøvet når vi behandler dig for paradentose.

Vil du vide mere om laserbehandling så klik her.

EFTER PARADENTOSEBEHANDLINGEN

Når vi har renset op efter paradentoseangrebet er det meget vigtigt, at du holder tænderne så rene som overhovedet muligt. Vi instruerer dig i den bedste måde at gøre det på.

KAN PARADENTOSE FJERNES?

Ja, parodontose kan standses helt, men ligesom for eksempel forkølelse kan den desværre også komme tilbage.

Er du disponeret for paradentose kan hverken vi eller du selv fjerne problemet helt og holdent. Du kan ikke blive helbredt i traditionel forstand. Men sammen kan vi forebygge og standse en yderligere udvikling af paradentose.

Udover jævnlige tandlægebesøg kan du også selv være på vagt med henblik på at opdage paradentose i tide.

Kontakt

×
70 24 80 00