70 24 80 00 | Skriv til os

Rodbehandling

Rodbehandling af en tand er et præcisionsarbejde, da tandens rod og rodkanaler ofte er små, kringlede og svære at komme til at behandle for tandlægen.

HVORFOR RODBEHANDLE EN TAND

Der kan være flere årsager til at tænder skal rodbehandles. Den mest almindelige er huller i tænderne. Får du et dybt hul i tanden, kan bakterier komme ned til tandens nerve og sætte gang i en tandbetændelse. En anden grund kan være små revner i tanden forårsaget af gamle sølvfyldninger. Her finder bakterierne også vej til tandens nerve med betændelse til følge.

“Vi kan huske dig på din næste tid med en SMS. Tilmeld dig i receptionen.”
/ Gitte

Bakterierne kan sprede sig fra din tandrod til kæbebenet omkring rodspidsen. En sådan rodspidsbetændelse kan være smertefuld og i mange tilfælde udvikle sig til en regulær tandbyld, hvis den ikke kommer under behandling.

KAN RODBEHANDLING UNDGÅS

Nej. Hvis din tand er inficeret, er det nødvendigt at rodbehandle den, ellers vil tandproblemet kun blive større og mere smertefuldt med tiden. Et alternativ til rodbehandling er at trække tanden ud.

SÅDAN RODBEHANDLER VI

Inde i selve tanden er der en kanal, som består af blødt væv. Den kaldes i daglig tale nerven. Det er den, vi behandler ved en rodbehandling. Det foregår typisk på denne vis:

Først og fremmest lokalbedøver vi dig. Dernæst finder vi ned til kanalen indeni tanden, hvor tandnerven er. Hos nogle er nerven ”levende”, mens den er død hos andre. Der kan være op til fire rodkanaler i en tand.

Det er vigtigt, vi får renset omhyggeligt i rodkanalerne. Det er et præcisionsarbejde og nødvendigt at gøre grundigt for at komme dine smerter og symptomer til livs.

Efterfølgende skyller vi tanden og tandkanalen med et desinficerende middel. Den sidste del af rodbehandlingen foregår cirka en uge efter ved, at vi fylder et materiale i rodkanalen for at forsegle den. Dermed forhindrer vi, at fremtidige bakterier kan opstå i den. Denne del af rodbehandlingen kaldes en rodfyldning.

EFTER EN RODBEHANDLING

I tiden efter en rodbehandling kan der komme lette smerter. De kan ofte fjernes med smertestillende midler som eksempelvis Panodil. Hvis symptomerne ikke går væk efter et par dage, så skal du kontakte os.

De fleste rodbehandlede tænder har behov for en tandkrone. Årsagen er, at rodbehandlede tænder mister deres blodforsyning, når nerven fjernes fra tanden. Det gør tanden mere skrøbelig og ”sprød” og kan derfor lettere knække end ubehandlere tænder.

VIL DU VIDE MERE?

Kontakt os gerne hvis du har flere spørgsmål. Ring på telefon 70 24 80 00 eller book en tid online her på siden.

Vi ser frem til at høre fra dig!

Kontakt

×
70 24 80 00