70 24 80 00 | Skriv til os

Visdomstænder

Det er ikke nemt at blive klog på visdomstænder. Hvorfor får (nogle af os) dem, hvad skal vi med dem og hvorfor skaber de ofte så mange problemer, at de alligevel skal fjernes?

DE FIRE VISDOMSTÆNDER

Vi mennesker er disponeret til at få i alt fire visdomstænder. Et sæt i overkæben og et i underkæben. Visdomstænderne kan være brudt frem og dermed være synlige, men de kan også ligge skjult nede i kæben uden at bryde frem i årevis.

En visdomstand er reelt set ikke til ret megen nytte, men snarere et levn fra fortiden, hvor vores kæber var større og havde plads til flere tænder. Det er derfor mange mennesker oplever problemer med deres visdomstænder. Der er ganske enkelt meget lidt – eller slet ingen – plads til dem. Det giver naturligt nok anledning til smerter og problemer hvis en visdomstand insisterer på at tilkæmpe sig en plads bagerst i din tandrække, uden pladsen findes. I sidste ende kan det betyde, at visdomstanden må fjernes.

“Der er mange parkeringsmuligheder ved klinikken, men husk p-billetten.”
/ Louise

HVORNÅR FÅR VI VISDOMSTÆNDER?

Det er slet ikke sikkert at du får dine visdomstænder. Det kan også være at du ikke får alle fire, men tommelfingerreglen er at de typisk dukker frem omkring 20 års alderen.

HVORFOR HEDDER DE VISDOMSTÆNDER?

Når vi begynder vores skolegang begynder vi som regel også udskiftningen af vores tænder. Fra mælketænder til de blivende tænder. Visdomstænderne er derimod ikke så hurtige. De dukker først op langt senere i livet, når vi forhåbentlig er blevet klogere efter mange års skolegang. Deraf navnet visdomstænder.

SKJULTE VISDOMSTÆNDER

Det lyder måske lidt underligt, men dine visdomstænder kan faktisk godt lave ravage og give problemer i al ubemærkethed til trods for, at de ikke er synlige og kan mærkes i din mund. Det er derfor en god idé, at din tandlæge kontrollerer dine tænder – synlige som ikke synlige – med jævne mellemrum ved et eftersyn hos os.

FJERNELSE AF EN VISDOMSTAND

Vores tandlæger kan fjerne langt de fleste visdomstænder uden problemer. Det foregår ved, at tandlægen tager et røntgenbillede for at se, hvordan visdomstanden og dens rod ligger i din kæbe. Herefter bliver du lokalbedøvet, hvorefter tandlægen kan løsne og fjerne visdomstanden.

Nogle gange kan visdomstanden have en placering, der gør det nødvendigt, at lave et kirurgisk indgreb for at få visdomstanden ud. Det er et mindre indgreb, der foregår under lokalbedøvelse.

Da der kun er tale om en lokalbedøvelse, er du ved fuld bevidsthed under indgrebet. Du skal ikke være fastende før operationen – tværtimod. Du kan blive utilpas på grund af lavt blodsukker hvis du ikke har spist inden du kommer.

GENER EFTER FJERNELSE AF VISDOMSTAND

Efter fjernelse af en visdomstand får du typisk lidt smerter umiddelbart efter behandlingen. Du kan også få en mindre hævelse i kæbeområdet, og nogle gange kan der opstå misfarvning. Det er sjældent, at disse gener ikke kan klares med almindelige smertestillende piller (som eksempelvis panodil og ibuprofen).

Tag de smertestillende piller, mens bedøvelsen stadig virker. På under en uge er generne typisk forsvundet.

Ring til os hvis du har spørgsmål.

TANDBØRSTNING EFTER FJERNELSE AF VISDOMSTAND

Hvis bakterier og madrester sætter sig i hullet, hvor visdomstanden sad, kan der opstå en dårlig smag i munden. Det er derfor vigtigt med god mundhygiejne efter et sådant indgreb. Børst dine tænder uden tandpasta og ikke omkring såret, hvorfra visdomstanden er fjernet. For at kunne holde området rent bør du, indtil stingene er fjernet, skylle munden med klorhexidin mundskyllevæske, som er et bakteriehæmmende middel.

FJERNELSE AF ALLE VISDOMSTÆNDER

Skal du have fjernet alle dine visdomstænder, så er det mindst ubehageligt for dig hvis det sker ”sidevis”.

Når vi fjerner visdomstænderne i en enkelt side af gangen, kan du nemlig tygge uden problemer med den ikke-opererede side.

Kontakt os og hør nærmere.

Kontakt

×
70 24 80 00